Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/filippijnengroep.nl/DEFAULT/lib/mysql.inc on line 20

Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/filippijnengroep.nl/DEFAULT/lib/mysql.inc on line 20

Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/filippijnengroep.nl/DEFAULT/lib/mysql.inc on line 20

Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/filippijnengroep.nl/DEFAULT/lib/mysql.inc on line 20

Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/filippijnengroep.nl/DEFAULT/lib/mysql.inc on line 20
Kardinaal Sin overleden op 21 juni 2005
U bent hier: Voorpagina » Artikelen en Publicaties » Artikelen algemeen » Kardinaal Sin overleden op ...
Dinsdag, 16 juli 2019 14:48:22

Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/filippijnengroep.nl/DEFAULT/lib/mysql.inc on line 20

Kardinaal Sin overleden op 21 juni 2005

Kardinaal Jaime Sin, de invloedrijke rooms katholieke leider die betrokken was bij het afzetten van twee Filipijnse presidenten, is op 21 juni 2005 op 76 jarige leeftijd overleden. Hij leed al enige tijd aan een nierziekte en had suikerziekte.

 • comprar imitaciones de ropa
 • Op 31 augustus 2003 werd hij 75 jaar en ging hij met pensioen en sinds die tijd leefde hij een teruggetrokken leven in een van de buitenwijken van Manila.
  In oktober 2004 werd hij voor de eerste keer getroffen door een hartaanval.

   

  Hieronder staat een uitgebreid portret van kardinaal Sin dat verscheen in het Filippijnenmagazine Tambuli van december 2003 (jaargang 9, nummer 4).
  Kijk voor meer Tambuli-artikelen op
  www.tambuli.nl

  --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  Een aartsvader neemt afscheid


  Kardinaal Sin met pensioen

 • repliche orologi replica swiss made
 • Een aartsvader neemt afscheid Politiek activist en religieus conservatief: kardinaal Sin mag zich dan verzetten tegen politieke dictators, hij is een trouwe volgeling van het 'dictatoriale' Vaticaan. Hij strijdt net zo hard tegen de drankzucht van Estrada als tegen het gebruik van voorbehoedsmiddelen van de gewone Filipino.

   

  door Maja Haanskorf

   

  Op 31 augustus 2003 werd kardinaal Jaime Sin, aartsbisschop van Manilla, 75 jaar. Een leeftijd waarop een katholiek bestuurder officieel zijn ontslag moet indienen bij de paus. Het Vaticaan hoeft het ontslag niet te aanvaarden, maar deed dit gezien de precaire gezondheid van de kardinaal wel. Na bijna dertig jaar is Sin aartsbisschop af. Zijn opvolger is de 72-jarige Gaudencio Rosales, in de jaren zeventig in Manilla hulpbisschop onder Sin. Hij wordt beschreven als een zeer bescheiden en niet bepaald uitgesproken type, het tegenovergestelde van zijn voorganger dus. Zijn hoge leeftijd maakt Rosales ook eerder tot een tijdelijke invulling van een vacature, dan tot een welbewuste keuze van het Vaticaan. Dat kan nu nog drie jaar speuren naar iemand die Sin kan evenaren, als zo iemand al bestaat. Want vriend en vijand zijn het over één ding eens: nooit eerder heeft een prelaat zo'n stempel gedrukt op het politieke en maatschappelijke leven op de Filipijnen als Jaime Sin.  Ook al zijn staat en kerk officieel twee gescheiden machten in de  Filipijnse republiek, de  politieke  invloed  van de kardinaal was groot.

  Als aartsbisschop van Manilla was Sin sinds 1974 het hoofd van de katholieke kerk op de Filipijnen. In een land waar een overgrote meerderheid van de bevolking – zestig van de tachtig miljoen inwoners – katholiek is, is het gezag van de kerkvorst een vanzelfsprekendheid. Sin liet zijn gezag niet alleen op moreel gebied gelden, maar ook en nog zelfs nog meer op politiek terrein. Zo was hij actief betrokken bij twee volksopstanden die leidden tot de afzetting van twee presidenten. Achter de schermen was hij de adviseur van nog twee andere presidenten: Cory Aquino, die na ex-dictator Marcos aan het hoofd van het land stond en de huidige president Gloria Macapagal, die hij wellicht zelfs heeft ingefluisterd zich toch maar kandidaat te stellen bij de komende presidentsverkiezingen in 2004. Nog op 27 juli van dit jaar verijdelde de aartsbisschop een poging tot een staatsgreep.
  Waar hij politiek gezien eigenzinnig en wellicht zelfs anti-reactionair is te noemen, is hij religieus gezien een aartsconservatief en een trouw volgeling van de lijn van het Vaticaan. Hij strijdt net zo hard tegen corruptie en uitbuiting als tegen abortus en het gebruik van voorbehoedsmiddelen. Dankzij de katholieke leer zijn de Filipijnen het land met het hoogste geboortecijfer in Azië.

 • neppe replica horloges kopen
 •  

    Finest hour
  De mooiste tijd van zijn leven moet zich ongetwijfeld hebben afgespeeld in de februarimaand van 1986, toen kardinaal Sin het volksverzet tegen ex-dictator Marcos leidde. In de voorafgaande tien jaar botsten staat en kerk al eerder. Verschillende incidenten hadden zich voorgedaan, waarvan de aanval van het leger op het Heilig Hart Seminarie in Novaliches in augustus 1974, een van de ernstigste was. Het leger verdacht de jezuïten ervan de oprichter van de Filipijnse Communistische Partij, José Sison, in het seminarie verborgen te houden. Sin veroordeelde in een herderlijk schrijven de aanval op scherpe toon. Nick Joaquin, auteur van Book of Sin schrijft dat dit wellicht het eerste openlijke protest tegen de noodtoestand onder exdictator Marcos was. 'Het gaf de mensen de moed om hun beklag te doen en het gaf hoop op betere tijden', aldus Joaquin. In het verkiezingsjaar 1981 liet Sin opnieuw duidelijk van zich horen. 'Ik haat president Marcos niet. Ik heb getracht een opbouwend criticus te zijn van zijn regering. Hij is briljant en hij heeft veel gedaan – maar nu moet hij gaan!', zegt Sin aldus Joaquin in zijn boek. Sin pleitte niet voor een revolutie, want dat zou de communisten in de kaart spelen, die 'altijd op de loer lagen'. In zijn ogen was de beste optie dat Marcos met een vliegtuig het land zou verlaten. Marcos won echter de verkiezingen en Sin accepteerde hem als de minste van twee kwaden.
  In 1983 kwam het weer tot een botsing met de Marcossen. Imelda Marcos organiseerde voor de tweede – en tevens laatste – keer een internationaal filmfestival in Manilla. Sin stoorde zich niet alleen aan de torenhoge kosten, maar was vooral vertoornd over het pornografische karakter van een deel van de vertoonde films. In augustus van datzelfde jaar werd senator Benigno 'Ninoy' Aquino, de gedoodverfde tegenstander van Marcos, op het vliegveld van Manilla vermoord.
  Een zus van Jaime Sin herinnert zich dat ze zich ziek voelde van angst toen ze de krantenkoppen las: 'Sin wordt gearresteerd' en 'wegens het aanmoedigen van volksoproer'. In The Book of Sin vertelt Salvación hoeveel zorgen ze zich na deze moord maakte over haar broer de kardinaal. 'Jaime had pastorale brieven geschreven, waarin hij de gelovigen opriep alert te zijn op verkiezingsfraude. Op de radio hoorde ik hem tegen buitenlandse journalisten zeggen dat hij in geval van fraude zou oproepen tot vreedzame burgerlijke ongehoorzaamheid.'

   

    Uitgesproken tegenstander

  Kardinaal Sin veranderde van een gematigd criticus in een uitgesproken tegenstander van het Marcos-regime. Op 21 augustus 1984, tijdens de herdenking van de moord op Ninoy, riep hij de gelovigen op daadwerkelijk de straat op te gaan om vreedzaam te demonstreren. Volgens Joaquin markeert deze oproep het begin van het politiek activisme van Sin. Een maand later vertelde Sin in de Saint Patrick kathedraal in New York aan een gehoor van ruim drieduizend mensen dat onder Marcos de Filipino's leden onder een crisis van rampzalige omvang. Eind 1985, toen de roep om het vertrek van  Marcos alsmaar  sterker werd, besloot  Corazón  'Cory' Aquino, de weduwe van  Ninoy, zich kandidaat te stellen  voor de komende verkiezingen.
  Volgens Joaquin speelde Sin een grote rol bij deze beslissing, evenals bij het verdere verloop van Cory's campagne. Hij liet brieven uitgaan waarin hij opriep 'eerlijk te stemmen en te luisteren naar het geweten.' Toen Marcos zich op 7 februari 1986 tot winnaar van de verkiezingen uitriep, was de maat vol. De katholieke kerk veroordeelde de stembusfraude en zowel minister van defensie Ponce Enrile als het hoofd van de nationale politie Fidel Ramos riepen Marcos op af te treden. Toen Sin het bericht bereikte dat beiden gevangen werden gehouden, belde hij Radio Veritas en deed zijn oproep: 'Ga naar EDSA.' Hij vroeg de mensen de opstandelingen te steunen, van eten en drinken te voorzien en de tanks tegen te houden. Honderdduizenden Filipijnen gaven aan deze  oproep  gehoor en op 25 februari  moest Marcos het land ontvluchten.
  In het boek van Joaquin valt te lezen hoe Sin twijfelde: 'Wat als de tanks en de militairen een massaslachting zouden aanrichten?' EDSA, People Power, werd een succes. Zoals Joaquin schrijft: 'Sin had gegokt en hij had gewonnen.' De triomf van People Power heeft Sin nooit meer verlaten. In 2001 leidde hij wederom een volksopstand tegen een onwelgevallige president: Jozef Estrada. De president en ex-filmster, die zich er openlijk op liet voorstaan een womanizer te zijn en er wel vijf gezinnen op na te houden, die bij voorkeur midden in de nacht onder het genot van veel drank het kabinetsbeleid besprak, die betrokken was bij het nationale gokspel jueteng en zich inliet met de grofste corruptiepraktijken, had voor een groot deel van het volk afgedaan.
  Kardinaal Sin meende dat Estrada 'het morele overwicht om te regeren had verloren' en op diende te stappen. Wederom slaagde het volk erin – tijdens EDSA II – een president naar huis en dit keer ook naar de gevangenis te sturen. Net als in 1986 werd de opstand pas een echt succes toen zowel de legerleiding als de top van de nationale politie zich erachter schaarden en zich tegen de zittende president richtten. In beide gevallen konden de nieuwe presidenten zich verheugen in de steun van kardinaal Sin.

   

    Kritiek
  Aan de feiten en aan het activisme van Sin valt niet te twijfelen. In hoeverre Sin bij de diverse gebeurtenissen werkelijk het voortouw nam, daarover wordt verschillend gedacht. De schrijver Joaquin vertelt in zijn uit 1992 daterende boek in lovende bewoordingen over het leven van Sin. Hij laat talloze mensen aan het woord die zich vrijwel allemaal positief uitlaten over de kardinaal. In een artikel in Newsbreak van augustus 2003 laat politiek analist Alex Magno zich kritischer uit over de vermeende politieke standpunten van Sin. 'Sin is een product van zijn tijd', meent Magno, 'die zijns ondanks en schoorvoetend in de politieke arena terechtkwam. Zonder Marcos is hij apolitiek, hij reageerde slechts op de waan van de dag. Wat kon hij anders doen?' aldus Magno.
  Ook Sin's felle antwoord op de militaire aanval op het Heilig Hart Seminarie is volgens sommige kerkelijke ingewijden niet zozeer een voorbeeld van activisme, als wel een normaal antwoord van de kerk op een schending van haar bezit. Magno wil wel toegeven dat Sin gehoor heeft gegeven aan de roep van het volk om het regime van Marcos te veroordelen; 'Een minder belangrijke bisschop had dat niet gedaan.' Analisten als Magno wijzen op de veranderingen die de katholieke kerk in die jaren wereldwijd onderging en die zeker van invloed waren op Sin's politieke betrokkenheid. Het was de tijd van het Tweede Vaticaans Concilie, waar gesproken werd over de keuze van de kerk voor de armen.
  Ook al is de politieke houding van kardinaal Sin in overeenstemming met zijn tijd, toch schrok het Vaticaan wel degelijk van Sin's oproep aan het volk in 1986. Tevoren had het Vaticaan zowel kardinaal Sin als Ricardo Vidal, de aartsbisschop van Cebu en voorzitter van de Filipijnse Bisschoppenconferentie, gewaarschuwd zich te onthouden van dergelijke oproepen. Het is eerder verwonderlijk dat Sin nooit een officiële reprimande heeft gehad. Integendeel, hij schijnt zelfs door de paus, tijdens een later bezoek aan Rome, met een omhelzing ter felicitatie ontvangen te zijn.
  In zijn boek In God's Name schrijft David Yallop dat de persoonlijke vriendschap tussen Sin en de paus algemeen bekend is en dat Sin zich dingen kan veroorloven die voor een andere prelaat onmogelijk zijn. Alex Magno meent dat Sin altijd al 'een van de jongens' was, die keurig in de pas loopt met het Vaticaan en conservatief is wat betreft de katholieke doctrine.' Collega's van Sin in de Filipijnse Bisschoppenconferentie lijken dat ook te vinden. Newsbreak citeert een bisschop die stelt: 'Hij (Sin) is zeer gehoorzaam aan de paus en aan Rome.'

   

    Aartsconservatief
  Het katholiek conservatisme van Sin spreekt duidelijk uit de vele herderlijke schrijven die de kardinaal liet uitgaan om te ageren tegen het gebruik van voorbehoedsmiddelen en de toepassing van abortus; hij is mordicus tegen. Zo bracht hij in 1994 massa's mensen op de been om te protesteren tegen de bevolkingspolitiek van toenmalig president Fidel Ramos. En passant beschuldigde Sin de westerse landen ervan de arme landen te overspoelen met voorbehoedsmiddelen. Dankzij deze houding van de kerk doet slechts een op de tien Filipino's aan geboortebeperking.
  Volgens schattingen zal de bevolking van tachtig miljoen zielen in 2050 verdubbeld zijn. Vorig jaar eiste Sin zelfs dat op de verpakking van condooms moest komen te staan dat ze geen bescherming boden tegen aids en andere seksueel overdraagbare ziektes. Hij voegde eraan toe het wenselijk te vinden als er op alle chemische voorbehoedsmiddelen werd gezet dat ze de kans op borstkanker verhoogden en konden leiden tot abortus, omdat het innesteling van de eicel zou verhinderen.
  Zijn zo vaak geroemde aandacht voor de armen in de samenleving heeft volgens critici niet tot veel concreets geleid. Zo vertelt Kevin Rafferty, deskundige op het gebied van Aziatische politiek, in een artikel in het blad The Tablet, hoe hij een lang gesprek had met Sin. 'Het was in de laatste dagen van het bewind van Ramos en ik dacht dat Sin tijdens het gesprek in slaap was gevallen, toen ik hem vroeg naar de armen. Maar hij schoot overeind om de protestante Ramos te veroordelen omdat die een wijde verspreiding van condooms toestond.'
  Volgens Rafferty zijn er op de Filipijnen wel kritische geluiden te horen in de katholieke kerk, maar die komen doorgaans van buitenlandse missionarissen, die direct met de armen werken. Ook Rafferty vraagt zich echter af hoe voor een man als Sin een waardig opvolger gevonden kan worden. Voor een man, waarover in het voorwoord van Book of Sin staat: 'Is he for real?' ofwel 'Bestaat hij echt?'

  -------------------------------------------------------------------------------------

   

  Kader


  Jaime Sin is geboren op 31 augustus 1928 in New Washington, Aklan.
  Zijn vader was Juan Sin, een van afkomst Chinese zakenman, zijn moeder was Maxima Reyes Lachica, een vrome katholieke Filipijnse van Spaanse afkomst.
  Het gezin telde zestien kinderen, van wie er zeven vroegtijdig stierven. Omdat hij als kind aan astma leed, zag het er aanvankelijk niet naar uit dat Jaime priester zou worden, iets waar hij al van jongs af aan zijn zinnen op had gezet.
  Zijn vader zag niets in het ambt van priester en had liever dat zijn zoon een zakelijker beroep zou kiezen. Jaime ging tenslotte toch studeren aan het St. Vincent Ferrer Archdiocesan Seminary in Iloilo City.
  Op 3 april 1954 werd hij tot priester gewijd. De eerste jaren werkte hij als missionaris in afgelegen bergdorpen, waarna hij rector werd van het St. Pius X seminarie in Roxas City. Dat bleef hij tien jaar lang, tot zijn wijding tot bisschop op 18 maart 1967. Zeven jaar later volgde zijn benoeming tot aartsbisschop van Manilla op 18 maart 1974. Weer twee jaar later, op 24 mei 1976, werd hij tot kardinaal benoemd.


  Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/filippijnengroep.nl/DEFAULT/lib/mysql.inc on line 20
  © auteursrecht 2005 Stichting Filippijnen Groep Nederland.