Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/filippijnengroep.nl/DEFAULT/lib/mysql.inc on line 20

Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/filippijnengroep.nl/DEFAULT/lib/mysql.inc on line 20

Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/filippijnengroep.nl/DEFAULT/lib/mysql.inc on line 20

Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/filippijnengroep.nl/DEFAULT/lib/mysql.inc on line 20

Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/filippijnengroep.nl/DEFAULT/lib/mysql.inc on line 20
ABN-Amro heeft zijn huiswerk niet gedaan
U bent hier: Voorpagina » Artikelen en Publicaties » Nederlandse Bedrijven in de... » ABN-Amro heeft zijn huiswer...
Dinsdag, 16 juli 2019 14:39:09

Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/filippijnengroep.nl/DEFAULT/lib/mysql.inc on line 20

ABN-Amro heeft zijn huiswerk niet gedaan

ABN-Amro financiert twijfelachtig project op de Filipijnen

Robert Kockelkoren

Uit: Filipijnenmagazine Tambuli mei 2007 (zie ook www.tambuli.nl)

De ABN Amro heeft zich gestort op de lucratieve winning van delfstoffen op de Filipijnen. De bank is de voornaamste financier van een Australisch mijnbouwbedrijf dat grote sociale en milieuproblemen veroorzaakt op Rapu-Rapu, een klein eiland in Bicol. Waarom financiert een bank als ABN Amro, die duurzaam ondernemen hoog in het vaandel zegt te hebben staan, een dergelijk project? Johan Frijns van BanckTrack, een internationale organisatie die financiƫle instellingen kritisch volgt, heeft zich op de zaak gestort.

Eilandbewoners van Rapu-Rapu klagen al een tijd over giftige modderstromen. Ze geloven niet dat ze door de grote bedrijven serieus genomen worden. Volgens Johan Frijns van BankTrack houdt ABN Amro zich niet aan zijn eigen regels. Frijns: "Een duurzame, veilige mijn op Rapu-Rapu is een illusie!"
De Filipijnse overheid denkt hier echter anders over. Op 8 februari van dit jaar gaf de Filipijnse minister van milieu, Angelo Reyes, groen licht aan het Australische Layafette Mining om de winning van goud, zilver, koper en nikkel op Rapu-Rapu te hervatten. Onterecht, zo concludeert een aantal Filipijnse ngo's en wetenschappers. In een op 22 maart gepubliceerd rapport vegen ze de vloer aan met eerdere studies van het ministerie van milieu (DENR) en collega-wetenschappers. Daarin wordt geconcludeerd dat Lafayette genoeg doet om op een verantwoorde manier te werken. "We vinden de resultaten van deze studies erg beperkt, onduidelijk en onbetrouwbaar. Op basis hiervan had nooit groen licht mogen worden gegeven", aldus professor Carlito Barril van de University of the Philippines (UP), een van de opstellers van het rapport. ABN Amro laat weten bekend te zijn met dergelijke kritiek. Toch financiert de bank de activiteiten van Lafayette op Rapu- Rapu. Maar ABN Amro komt onder toenemende druk te staan om iets te doen aan de problemen op de Filipijnen. "Rapu-Rapu dreigt nu een imagoprobleem voor hen te worden", aldus Frijns.

Ernstige incidenten
Frijns bezocht Rapu-Rapu in november 2006 en schrok van wat hij daar aantrof. Lafayette Mining past dagmijnbouw toe op het eiland, een vorm van grondstofwinning die diepe sporen in het landschap achterlaat. "Het achterland van drie dorpen is veranderd in een maanlandschap", zegt Frijns. Het bedrijf is al sinds 2005 actief op Rapu-Rapu en heeft vanaf het begin te kampen gehad met grote problemen en verzet van de lokale bevolking. In oktober 2005 vonden er kort na elkaar twee ernstige incidenten plaats. De dam die vervuild afvalwater van de mijn moest vasthouden stroomde tot twee keer toe over. Als gevolg hiervan kwamen cyanide en andere chemicaliƫn in zee terecht. Het leidde tot vissterfte en de afzetting van sediment op de kwetsbare koraalriffen. Het bedrijf werd hier destijds door het DENR voor beboet en de mijnbouwactiviteiten werden lange tijd stilgelegd.
Na een uitgebreid onderzoek in juni en juli 2006 concludeerden de verantwoordelijke instanties echter dat Lafayette voldoende maatregelen had genomen om herhaling te voorkomen. Het bedrijf mag dus verder. Frijns begrijpt niet hoe dit mogelijk is. Volgens hem zijn de milieuproblemen bij lange na nog niet opgelost. Dat hij wel eens gelijk zou kunnen hebben, bewijst tyfoon Durian, die het eiland in december trof. Modderstromen en vloedgolven eisten slachtoffers in dorpen vlak achter het mijngebied. Lafayette ontkent dat haar activiteiten hier iets mee te maken hebben, maar Frijns weet wel beter. "Het eiland ligt direct in het pad van aanstormende tyfoons. Dergelijk ongelukken zijn dan te verwachten. Er wordt op een vreselijke manier gedobbeld met het lot van het eiland en de mensen." Frijns maakt zich ernstig zorgen over de toekomst van het gebied: "Lafayette wil haar activiteiten graag uitbreiden naar het hele eiland. Dit is nog maar het begin."

Equator Principles
Het verzet tegen de mijnbouwactiviteiten op Rapu-Rapu wordt geleid door Sagip Isla, een actiegroep van eilandbewoners. Ze worden in hun verzet gesteund door een coalitie van Filipijnse en internationale ngo's. BankTrack is een van deze ngo's. De organisatie richt zijn pijlen niet op het mijnbouwbedrijf, maar op de banken die de activiteiten van het bedrijf financieel steunen. "De strijd tegen het mijnbouwbedrijf, die win je nooit. Maar banken kunnen als financiers veel invloed uitoefenen."
BankTrack wil dan ook dat ABN Amro, als belangrijkste financier, zijn verantwoordelijkheid neemt en zich terugtrekt uit dit project. De vraag rijst waarom de bank zich Ć¼berhaupt inlaat met een controversieel project als de mijn op Rapu-Rapu. De bank zegt immers zich serieus bezig te houden met maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Zo onderschrijft ABN Amro de Equator Principles. Deze principes werden in 2002 opgesteld door een groep banken op zoek naar richtlijnen om projecten te beoordelen op hun impact op sociaal en milieugebied. De principes worden wereldwijd door meer dan veertig financiƫle instellingen op vrijwillige basis toegepast. Volgens de Equator Principles moeten banken die projecten willen financieren zich eerst verdiepen in de mogelijke gevolgen van deze projecten. ABN Amro hoopt op deze manier te bereiken dat "de projecten die we financieren op een sociaal verantwoordelijke en milieuvriendelijke manier ontwikkeld worden." Op die manier wil de bank negatieve gevolgen van deze projecten voor lokale gemeenschappen te voorkomen.
"Indien negatieve gevolgen onvermijdelijk zijn, dienen deze zo veel mogelijk verminderd te worden of fatsoenlijk gecompenseerd te worden."

ABN Amro heeft daarnaast ook eigen richtlijnen voor maatschappelijk verantwoord ondernemen en heeft eigen beleidsregels voor het financieren van mijnbouwactiviteiten die volgens BankTrack "nog strenger" zijn dan de Equator Principles. De bank brengt ook, op vrijwillige basis, zogenaamde 'duurzaamheidsjaarverslagen' uit. In 2005 was de bank volgens het ministerie van economische zaken daarin zelfs koploper. Gevraagd naar een reactie van de bank op de activiteiten van Lafayette op Rapu-Rapu geeft ABN Amro niet thuis. Er wordt toegezegd dat er per mail zal worden gereageerd op deze zaak, maar na twee maanden is dat nog steeds niet gebeurd.

Puinhoop
Frijns nuanceert het beeld van ABN Amro als maatschappelijk verantwoord ondernemer. "Je hebt beloftes, plannen en nobel streven, en je hebt de praktijk", zegt hij. "In de praktijk moet een bank toch geld verdienen en is er de druk op individuele projectmanagers om winst te maken."
Hij is erg sceptisch over de manier waarop ABN Amro zich aan de eigen regels en principes houdt. "Als duurzame bank zou je dit project niet moeten financieren." De beslissing om Lafayette's activiteiten te financieren is in Hongkong genomen. Volgens Frijns heeft het de verantwoordelijke ABN-medewerkers daar "hooguit een middag" gekost om te besluiten aan dit project deel te nemen. "Voor een bank als ABN Amro is dit maar een klein project. Ze hebben waarschijnlijk alleen even naar de papieren van het DENR en de mijn zelf gekeken."
Volgens Frijns is aan de voorwaarden die de Equator Principles stellen niet voldaan. "In het begin was het een grote puinhoop. Er waren geen plannen om een veilige, milieuvriendelijke manier van produceren te garanderen. En er waren al helemaal geen plannen voor het veilig opruimen van de gevolgen van de activiteiten, nadat de werkzaamheden zijn beƫindigd. "De bank is totaal verrast door de omvang van de sociale en milieuproblemen waar ze nu mee te maken hebben."

Ondertussen gaan de protesten op Rapu- Rapu door. Volgens Frijns is de meerderheid van de eilandbewoners tegen het project. "Overal op het eiland zie je spandoeken en graffiti tegen de mijn. Zelfs de mensen die er werken zeggen dat ze liever ergens anders zouden werken." De angst voor lekkende chemicaliƫn speelt lokale vissers parten. Zij hebben moeite om hun vis verkocht te krijgen.
Niet alleen op Rapu- Rapu zelf is er verzet. Ook op het vasteland, aan de overkant van de baai, zien mensen met lede ogen aan hoe Lafayette haar werkzaamheden weer heeft hervat. Langs de kustlijn bevinden zich veel kleine ondernemers die zich bezighouden met ecotoerisme. Zij moeten het hebben van de toeristen die de walvishaaien komen bekijken, die de baai frequent bezoeken. Ze zijn bang dat de vervuiling die de mijn veroorzaakt een bedreiging vormt voor hun bedrijven. Ook de kerk en plaatselijke politici hebben zich uitgesproken tegen het mijnbouwproject. Volgens Frijns allemaal tekenen dat Lafayette de social licence to operate mist.
ABN Amro en Lafayette zeggen volgens hem wel dat de hele operatie met instemming van de bevolking is opgezet, maar in de praktijk ligt het anders. "Dit zijn de 'kleine' mensen in de wereld, die totaal geen macht hebben over wat hen overkomt."

Dilemma
Om de aandacht van ABN Amro nog meer op het belang van deze zaak te wijzen is BankTrack een handtekeningenactie tegen de mijn gestart. Van de achtduizend eilandbewoners hebben er al zo'n drieduizend getekend. Volgens Frijns een duidelijk teken dat het sociale draagvlak ontbreekt. De bank toont zich in eerste instantie niet onder de indruk. "Ze plaatsten meteen al vraagtekens bij de manier waarop de handtekeningen zijn verzameld."
Dus blijft BankTrack in gesprek met ABN Amro en spreekt de bank direct op haar verantwoordelijkheid aan. "In ieder geval hebben we de aandacht van ABN Amro op Rapu-Rapu gevestigd", zegt Frijns. "Ze zijn inmiddels ook zelf gaan kijken." Toch gelooft Frijns niet dat de bank zijn fi nanciering voor het project zomaar zal stopzetten. Daarvoor is er al te veel geĆÆnvesteerd. "Ze zitten er te diep in. Nu uitstappen zou veel geld kosten." Wel gelooft Frijns dat de bank geen geld meer beschikbaar zal stellen voor een verdere uitbreiding van Lafayette's activiteiten op Rapu- Rapu. En hij gelooft dat het mijnbouwbedrijf zelf ook voorzichtiger is geworden.
Na alle aandacht en de boetes van het DENR weten ze bij Lafayette ook wel dat ze zich geen ernstige incidenten meer kunnen veroorloven. "Maar dat is eigenlijk de enige winst die we tot nu toe hebben geboekt."

Frijns ziet ook het grote dilemma waar de campagne van BankTrack mee wordt geconfronteerd: als ABN Amro zich terugtrekt, dan is er altijd wel een andere bank om het stokje over te nemen. "Dat erts zit daar nu eenmaal in de grond, en daarmee blijft het een interessant project." Op de vraag hoe BankTrack met dat dilemma omgaat, heeft hij niet echt een antwoord. Maar: "BankTrack draagt niet het realisme van deze dag uit maar de idealen van morgen. Kijk naar de klimaatregels die nu overal worden aangenomen. Twintig jaar geleden stonden dergelijke zaken alleen in pamfletten van Milieudefensie en leek het weinig realistisch. Nu wordt het algemeen geaccepteerd. Vijf jaar geleden hadden banken geen milieubeleid. Nu wel. Dat komt ook doordat ngo's zoals Bank- Track aan de bel hebben getrokken."

--------------------------------------------------------------------------
Kader1

BankTrack BankTrack heeft zeventien verschillende lidorganisaties uit elf landen. Het netwerk volgt wereldwijd de verrichtingen van de private financiƫle sector, zoals banken, investeerders, verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen. BankTrack vindt dat deze instanties verantwoording af moeten leggen aan de maatschappij als geheel en dat ze de morele taak hebben om het welzijn van mensen en de ecologische balans van de planeet te bevorderen.
BankTrack baseert zich daarbij op de zogenaamde Collevecchio-verklaring, waarin meer dan tweehonderd maatschappelijke organisaties regels hebben vastgelegd waaraan financiƫle instellingen zich zouden moeten houden. BankTrack ondersteunt wereldwijd organisaties en gemeenschappen die benadeeld worden door de activiteiten van financiƫle instellingen.
Daarnaast gaat de organisatie in gesprek met banken en andere instellingen en probeert hen bewust te maken van hun verantwoordelijkheid. Eind 2006 publiceerde BankTrack een handboek voor banken, The do's and don'ts of sustainable banking, waarin ze kunnen lezen hoe zij hun activiteiten duurzamer kunnen maken.

--------------------------------------------------------------------------------
Kader 2

Rapu-Rapu Rapu-Rapu ligt in de provincie Albay, in de baai waaraan ook Legaspi en de Mayonvulkaan liggen. Samen met twee andere eilanden vormt het de gemeente Rapu-Rapu met een totaal inwonertal van ruim 30.000.
Lafayette Philippines, een dochter van het Australische Lafayette Mining, begon al in 1999 met testboringen op het eiland, dat rijke aders goud, zilver, koper en nikkel bevat. In 2001 kreeg het bedrijf een Environmental Compliance Certifi cate (CEC) van het Filipijnse ministerie van milieu (DENR), in 2002 gevolgd door de laatste officiƫle documenten die de daadwerkelijke start van het project mogelijk maakten. In datzelfde jaar onderzocht een consortium van banken, waaronder ABN Amro, de mogelijkheden om dit project financieel te steunen.
De mijn werd in 2005 in productie genomen. Kort na de start van de mijnbouwactiviteiten, in oktober 2005, vonden de eerste ernstige incidenten plaats, toen tot twee keer toe chemicaliƫn in het milieu terechtkwamen. Als gevolg daarvan werden de mijnbouwactiviteiten op last van het DENR stilgelegd en het bedrijf kreeg zware boetes opgelegd. Na een onderzoek en een periode proefdraaien in 2006 mag Lafayette sinds februari 2007 weer verder met de exploitatie van de mijnlocatie.

------------------------------------------------------------------------------------------
Kader 3

Links:

  • www.banktrack.org  Zie 'dodgy deals' voor informatie over de mijn op Rapu- Rapu.
  • www.lafayettemining.com  Website van het mijnbouwbedrijf dat actief is op Rapu-Rapu.
  • www.mgb.gov.ph Website van het Mines and Geo sciences Bureau (MGB), onderdeel van het Department of Environment and Natural Resources (DENR). Zie 'Mining Issues' voor informatie over het mijnbouwproject op Rapu-Rapu.
  • www.mpi.org.au Website van het Mineral Policy Institute, het Australische lid van BankTrack dat campagne voert tegen de mijn op Rapu-Rapu.


Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/filippijnengroep.nl/DEFAULT/lib/mysql.inc on line 20
© auteursrecht 2005 Stichting Filippijnen Groep Nederland.