Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/filippijnengroep.nl/DEFAULT/lib/mysql.inc on line 20

Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/filippijnengroep.nl/DEFAULT/lib/mysql.inc on line 20

Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/filippijnengroep.nl/DEFAULT/lib/mysql.inc on line 20

Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/filippijnengroep.nl/DEFAULT/lib/mysql.inc on line 20

Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/filippijnengroep.nl/DEFAULT/lib/mysql.inc on line 20
Jueteng en Corruptie: De regels van het spel
U bent hier: Voorpagina Artikelen en Publicaties Artikelen algemeen Jueteng en Corruptie: De re...
Dinsdag, 16 juli 2019 14:14:57

Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/filippijnengroep.nl/DEFAULT/lib/mysql.inc on line 20

Jueteng en Corruptie: De regels van het spel

Evert de Boer

Woord vooraf
Opnieuw is een president in moeilijkheden wegens beschuldigingen van betrokkenheid (van haar familieleden) bij het illegale gokspel Jueteng. De man en de zoon van president Macapagal-Arroyo worden ervan beschuldigd grote sommen geld te hebben aangenomen die verdiend zijn met Jueteng. De vorige president, Joseph Estrada, werd in januari 2001 uit het presidentiele paleis verdreven op beschuldiging van betrokkenheid bij datzelfde gokspel. Onderstaand artikel werd in februari 2001 gepubliceerd in het Filipijnenmagazine Tambuli. Het legt uit wat het spel behelst en hoe groot de invloed ervan is. De voorspellingen van toen lijken nog steeds stand te houden. Estrada zit dan wel gevangen, tot een rechtzaak is het nog niet gekomen en de opbrengsten uit Jueteng lijken groter dan ooit.
Kijk voor meer Tambuli-artikelen op www.tambuli.nl

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Jueteng is een van oorsprong Chinees cijferspel en één van de meest populaire kansspelen op de Filipijnen. Ook al is het illegaal, het wordt nagenoeg openlijk in het hele land gespeeld. Elk spel beperkt zich tot een aantal gemeenschappen, één gemeente of enkele gemeentes bij elkaar en wordt georganiseerd door een plaatselijke operator. Hij beschikt over een fijnmazig netwerk waarmee de inzet wordt opgehaald en de prijzen worden uitgekeerd.

Het spel
Deelnemers aan jueteng kiezen één of meerdere willekeurige combinaties van twee getallen tussen 1 en 37. Ze bepalen hun eigen inzet, die meestal 1 tot 5 peso bedraagt. Een cobrador verzamelt de getallen en de inzet, die hij noteert op een papiertje, in de binnenkant van een sigarettendoosje, in de handpalm of soms op de deur of de muur van het huis. Afhankelijk van de grootte van het spelgebied kan er per ingezette peso tussen de 200 en 1000 peso per goede combinatie gewonnen worden.
De cobradores bestrijken meestal een klein deel van een gemeenschap, ze kennen de deelnemers en werken op basis van wederzijds vertrouwen. Ze dragen hun opbrengst over aan de cabos, die het op hun beurt afdragen aan de plaatselijke operator. Samen met de bolero trekt of bepaald deze operator de winnende nummers. Die trekking vindt plaats in een huis en kan worden bijgewoond door de cabos en soms door de cobradores.
Traditioneel werden genummerde houten balletjes in een rotanmand gestopt, waaruit de winnende nummers werden getrokken. Tegenwoordig gebruikt men veelal de nummers van een bingospel die in een fles, een doos of een zakje worden gestopt. De operator bepaalt echter regelmatig zelf de winnende getallen. Hij kiest daarvoor willekeurige cijfers of gebruikt de datum van een bijzondere gebeurtenis in zijn familie, een verjaardag, bruiloft, doop of geboorte. De deelnemers houden daar in de keuze van hun getallen vaak al rekening mee. Het is heel gewoon dat de operator voor de trekking eerst informeert naar de getallen waarop veel is ingezet, zodat hij die kan vermijden.
Na de trekking maken de cobradores de winnende getallen bekend en keren (vaak samen met de cabos) het geld aan de winnaars uit. De cobradores en cabos krijgen 10% van de door hen verzamelde inleg en hebben ook recht op 10% van de uitgekeerde prijs. Het spel wordt soms drie tot vier keer op een dag gespeeld. Omdat elk bedrag, hoe klein ook, kan worden ingezet doen veel mensen aan het spel mee. Van de deelnemers komt 80 tot 90 procent uit de armste lagen van de bevolking. De rest komt uit de middenklasse of de elite. Die zetten gemakkelijk grotere bedragen in, variërend van 500 tot 2500 peso.

  Zwijggeld
De plaatselijk operators zijn zetbazen van de grote operators uit de politieke elite, de jueteng lords, die het spel financieren en de grote winsten opstrijken. Ze opereren meestal regionaal en vormen landelijke goksyndicaten. Het spel wordt beschermd door lokale, provinciale en nationale autoriteiten, die in ruil daarvoor allemaal een deel van de opbrengst krijgen (zie kaders). Uit onderzoeken blijkt dat ook journalisten, advocaten, rechters en zelfs kerken zwijggeld krijgen toegeschoven. Jueteng is dus nauw verweven met het dagelijks leven, de politiek, de rechtspraak en het politie- en militaire apparaat. Daarom kan het spel nagenoeg openlijk worden gespeeld.
Aangezien jueteng illegaal is kan alleen maar worden geschat hoeveel geld erin omgaat. Er worden bedragen genoemd van 50 tot 100 miljoen peso per dag! Dat komt neer op tientallen miljarden peso per jaar! Die miljarden staan 'legaal' op vele bankrekeningen en dit betekent dat de banken er voor een deel afhankelijk van zijn. Zonder die gelden zou een deel van het bankwezen waarschijnlijk niet overleven.
Wat er tijdens de afzettingsprocedure tegen president Estrada naar boven kwam was dan ook niet meer dan een heel klein topje van de ijsberg. Het spel is zo wijd verbreid en er gaan zulke bedragen in om, dat politici op alle niveaus en uit het hele land erbij betrokken zijn. De smeergelden uit jueteng vullen de verkiezingskoffers van politici en de meeste grote jueteng operators komen zelf uit de politieke elite. Ze gebruiken het geld om een patronagesysteem op te bouwen en verkiezingen te financieren. Dat deze smeergelden een belangrijke rol vervullen in het politieke systeem en reiken tot aan de top is gebleken uit de aanklachten en het proces tegen president Estrada.

  Invallen
Om de zoveel jaar voert het Congres een onderzoek uit naar de jueteng operaties. Namen van jueteng lords verschijnen in de kranten, de politie voert invallen uit en neemt bedragen in beslag van enkele duizenden tot tienduizenden peso. Dit alles wordt vervolgens breed uitgemeten in de media. Er worden zelfs aanklachten ingediend tegen jueteng lords, zoals tegen Rodolfo 'Bong' Pineda, de grootste en bekendste jueteng baas van Centraal Luzon, die verschillende aanklachten tegen zich heeft lopen. Geen van die aanklachten hebben ooit tot een proces geleid. Er worden hooguit een paar cabos opgepakt en gevangen gezet, die vervolgens voor een borg van duizend peso vlot weer worden vrijgelaten.
Politie-invallen vinden ook plaats als de ene jueteng baas het gebied van de andere binnendringt en probeert over te nemen. Beiden zetten de aan hun gelieerde politieagenten in om de strijd in hun voordeel te beslechten. In de periode dat er invallen plaatsvinden gaan de kosten voor bescherming en de prijzen die gewonnen kunnen worden omhoog (zie kader). Trekkingen vinden dan niet meer plaats in huizen, maar in rijdende auto's. Tegenwoordig wordt ook steeds meer de mobiele telefoon ingezet om gegevens en winnende nummers door te geven.

  Centralisatie
Er is verschillende malen geprobeerd om het spel te legaliseren. In 1995, tijdens het bewind van president Ramos werd daartoe een wetsvoorstel ingediend. Na protesten van de katholieke kerk werd dit voorstel opvallend snel en gemakkelijk geschrapt door het Huis van Afgevaardigden.
In de zomer van 2000 vond er opnieuw een discussie plaats over het legaliseren van jueteng door de introductie van het aan jueteng verwante 'Bingo-2 Ball'. Vooruitlopend op de aanname van een wetsvoorstel hierover en met goedkering van president Estrada en de Philippine Gambling Corporation werd 'Bingo-2 Ball' alvast geïntroduceerd door Atong Ong, een trouwe bondgenoot van Estrada. Volgens insiders was dit niet zozeer ingegeven om het spel te legaliseren, maar om de opbrengsten van het gokspel beter te kunnen centraliseren. Ong verleende licenties voor 'Bingo-2 Ball' aan verschillende jueteng lords, die het spel in de loop van 2000 in de door hen gecontroleerde gebieden introduceerden. Zij kregen toestemming om 27 procent van de opbrengst in eigen zak te steken.
Eén van de licenties werd in september aan Bonito Singson verleend, de broer van Ilocos Sur gouverneur Luis 'Chavit' Singson. De broers zijn aartsrivalen en verwikkeld in een bittere strijd over de controle van de jueteng operaties in Noord-Luzon. Met deze actie van Ong, die door Estrada werd gesteund, leed Chavit Singson een gevoelige nederlaag en leken zijn kansen op een lucratieve winst uit het nieuwe gokspel verkeken.
Tegelijkertijd voerde de politie invallen uit bij jueteng operators en smokkelaars die banden hadden met Chavit Singson. Dat was al eerder gebeurd in juni en juli 2000, waarbij logboeken werden gevonden met gegevens over jueteng operaties en daaruit voortvloeiende betalingen van smeergeld in 34 gemeenten in Ilocos Sur. Uit de gegevens in het logboek bleek de betrokkenheid van Chavit Singson en verschillende familieleden uit zijn politieke clan bij deze jueteng operaties.
De grond werd Chavit Singson veel te heet onder de voeten. Hij besloot hard terug te slaan met de meest belastende verklaring die ooit is afgelegd tegen een zittende president van de Filipijnen.

  Doofpot
Het is echter duidelijk dat Singson maar een deel van de waarheid heeft verteld. Hij heeft zichzelf blootgegeven in de verwachting dat hij als tegenprestatie voor zijn verklaring later vrijgepleit zou worden. Maar hij heeft de betrokkenheid van vele van zijn vrienden in de wijdverbreide illegale goksyndicaten verzwegen. Daartoe behoren onder meer Jose 'Peping' Cojuangco (de broer van voormalig president Corazon Aquino), en de al eerder genoemde Rodolfo 'Bong' Pineda uit Pampanga.
Gezien de verwevenheid van politiek en gok- en smokkelsyndicaten zou een rechtszaak tegen Estrada bijzonder interessant kunnen zijn en veel informatie boven tafel kunnen brengen. Alleen al de gedachte aan een dergelijke rechtszaak doet veel hooggeplaatste politici bleek wegtrekken. Niet verwonderlijk dus dat verschillende politici al hebben laten weten dat Estrada wat hen betreft naar het buitenland mag vertrekken en in ballingsschap mag gaan leven. Het is ook niet denkbeeldig dat een flink deel van de doodsbedreigingen die Estrada inmiddels ontvangen heeft uit die hoek komen.
Het is dan ook zeer de vraag of het ooit tot een rechtszaak tegen Estrada zal komen. Ook al hebben een aantal van zijn trouwe vrienden in een poging hun huid te redden, aangeboden tegen hem te willen getuigen. Daaronder is Atong Ong, die als eerste op zaterdag 20 januari 2001 het land ontvluchtte. Pikant detail is dat Gloria Macapagal-Arroyo voor haar verkiezingscampagne geld had ontvangen van jueteng lord Rodolfo 'Bong' Pineda. Ze zijn beiden opgegroeid in Lubao Town, Pampanga, waar de vrouw van Bong Pineda nu burgemeester is. Ondanks het feit dat ze elkaar heel goed kennen en dat Macapagal de peettante is van een van de kinderen van de Pineda's, ontkent de nieuwe president in alle toonaarden nauwe banden te hebben met de familie Pineda, iets wat in de Filipijnse context niet goed voor te stellen is.

Legalisatie van het kansspel zou een eind kunnen maken aan de corruptie. Het zou dan immers onder formele controle van de staat komen. Kijkend naar de samenstelling van het nieuwe kabinet van president Macapagal-Arroyo, dat vol zit met traditionele politici, lijkt het er echter op dat er weinig zal veranderen in de Filipijnse politiek. De algemene verwachting is dat de goksyndicaten de draad gewoon weer zullen oppakken en dat na een kleine inzinking de opbrengsten uit jueteng spoedig weer zullen opbloeien.

Bronnen:
Jueteng Republic - i magazine - Oct.-Dec. 2000, Philippine Center for Investigative Journalism (PCIJ)
Reasons for Euphoria - Eric Gutierrez (e-mail versie), 24 january 2001
Diverse nummers Philippine Daily Inquirer - juni tot september 2000 en januari 2001
Voor meer informatie zie ook de website van PCIJ:
www.pcij.org

------------------------------------------------------------------------------------------
Kader 1

Verdeling van de jueteng opbrengsten in een doorsnee gemeente (town).

                                                     In tijden zonder invallen     In tijden met invallen
Jueteng operators                                34 procent                           20 procent
Locale bestuurders en politici               21 procent                           20 procent
Operationele kosten                               7 procent                           10 procent
Cabo/Cobrador                                     10 procent                           10 procent
Prijzen                                                    7 procent                           10 procent
Bescherming                                         21 procent                           30 procent

 

Kader 2

Voorbeelden van maandelijks uitbetaalde smeergelden:
(in Ilocos Sur in de maand juni 2000)

Regionale politiechef                                                              één miljoen peso
Provinciale politiechef                                                             500.000 peso
Lokale vertegenwoordiger in het Huis van Afgevaardigden   150.000 peso
Gemeentelijke politie chef                                                       7.500 tot 30.000 peso
(afhankelijk van de grootte van de gemeente)

 

 


Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /domains/filippijnengroep.nl/DEFAULT/lib/mysql.inc on line 20
© auteursrecht 2005 Stichting Filippijnen Groep Nederland.